olasz grappa

Az olasz grappa, vagyis Itália pálinkája

A törköly a borkészítés során keletkezik, ugyanis tulajdonképpen a kipréselt szőlőt hívják így. Az ebből készült pálinka kedvelt ital hazánkban is, de van ennek egy igazán eredeti változata, mégpedig az olasz grappa. Azt talán senki sem vonja kétségbe, hogy Olaszország gasztronómiája nagyon különleges, rendkívül változatos és bizony messze többről szól, mint a bolognai spagetti. És Itáliában nem csak világhírű ételek vannak, hanem az italok terén is tud különlegeset mutatni. Nézzük egy kicsit bővebben, hogy mi mindent lehet, illetve érdemes tudni az ország egyik legismertebb italáról, vagyis az olasz grappáról!

Az olasz grappa eredetvédett, vagyis csak olyan ital nevezhető így, ami Olaszországban készült. A története a Veneto régióban található Bassano del Grappa-ból indult, és már a 12. században is készítették, ugyan ekkor még csak gyógyászati céllal, ugyanis rájöttek, hogy a törkölyből desztillált ital remekül kezeli az emésztési panaszokat.

Az olasz grappa készítése a részlegesen vagy teljesen megerjesztett törköly lepárlásával kezdődik. Napjainkban már szinte kizárólag folyamatos lepárlással dolgoznak, vagyis a gőzzel működő lepárlóberendezésbe folyamatosan töltik a törkölyt. A párlat számtalan módon ízesíthető, akár fűszerekkel, akár gyümölcsökkel, de az ízének kialakulásában fontos szerepe van az érlelés idejének is. Ezt általában feltüntetik a palackon, gyakori a 12 hónapos tölgyfahordós érlelés, de 18 hónapos is előfordul, illetve palackozzák érlelés nélkül is a frissebb változatok kedvelőinek örömére.

Az olasz grappa alkoholtartalma legalább 37,5%, de általában 40 és 46 közötti. A fiatalabb italokat érdemes lehűteni, 8-9 fokosra, míg az érettebb, idősebb változatokat 16-18 fokosan, sőt, szobahőmérsékleten is előszeretettel fogyasztják. Nagyszerű aperitif ital, de az olaszok étkezés után is szívesen isszák.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését az olasz grappa iránt, ne habozzon, kattintson a www.olaszbolt.hu oldalra, és rendeljen kedvére! Ha kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal a 06-30-348-1110-es telefonszámon vagy az info@olaszbolt.hu e-mail címen!